ZAŠTO STRANI ULAGAČI ZAOBILAZE ULAGANJA U KONTINENTALNU HRVATSKU?: Najviše je uloženo u Zagreb i obalne županije

| Posted on

Od 1993. do 2019. godine hrvatske županije su privukle 31,8 mlrd. EUR izravnih stranih ulaganja, a u tom iznosu daleko prednjači Grad Zagreb s više od 19 mlrd. EUR, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

U zadnje četiri godine bilježimo solidan rast stranih investicija po županijama, od 270 mil. EUR u 2016. do 1,2 mlrd. U 2019., ali još uvijek smo daleko od pretkriznih godina i iznosa od 3,6 mlrd. EUR iz 2008. – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović i nadodao kako ipak ne možemo biti zadovoljni strukturom stranih ulaganja jer su nedovoljno usmjerena na proizvodnju i greenfield projekte. – Zabrinjava i njihova neravnomjerna raspodjela. Naime, većina stranog kapitala dolazi u Zagreb i naše razvijenije obalne županije, dok su ostali dijelovi zemlje praktički potpuno nezanimljivi međunarodnim investitorima – istaknuo je Burilović.

Nakon Zagreba, ulagačima je najprivlačnija Istarska županije koja je od 1993. do danas primila 2,3 mlrd. EUR stranih ulaganja, zatim Splitsko-dalmatinska (2,2 mlrd. EUR), Primorsko-goranska (2 mlrd. EUR) i Zagrebačka županije (1,8 mlrd. EUR). Daleko najmanje investicija otišlo u Virovitičko-podravsku županiju, tek 19 mil. EUR, a slijede Požeško-slavonska s 50,7 milijuna, Sisačko-moslavačka s 52,3 milijuna te Bjelovarsko-bilogorska s 90 mil. EUR.

Najviše ulaganja stiglo je iz Austrije (4,5 mlrd. EUR), zatim Nizozemske (4,1 mlrd. EUR), Njemačke (3,34 mlrd. EUR) i Italije (3,3 mlrd. EUR). Uvjerljivo najviše direktnih stranih investicija otišlo je u financijski sektor (preko 7 mlrd. EUR), zatim u trgovinu (gotovo 3 mlrd. EUR u trgovinu na veliko i gotovo 2 mlrd. EUR u trgovinu na malo), a međunarodnim ulagačima zanimljivi su i sektori poslovanja nekretninama (2,2 mlrd. EUR uloženo u poslovanje s nekretninama i još 2,1 milijarda kroz vlasnička ulaganja u nekretnine) te telekomunikacije (2 mlrd. EUR).