PROCVAT ZELENIH INVESTICIJA: EU potiče zeleni oporavak gospodarstva

| Posted on

Od kraja prošle godine kada je predstavljen Zeleni plan Europske komisije, riječ „zeleno“ ušla je u fokus EU-a, a upravo će se na zelenom gospodarstvu temeljiti i oporavak od korona-krize, najavili su čelni ljudi Komisije.  – Kriza s kojom se moramo suočiti je ogromna. Istovremeno, ona je i ogromna prilika za Europu, a na nama je ogromna odgovornost da činimo ispravno u ovom odlučujućem trenutku. Sada možemo postaviti kamen temeljac za Uniju koja je klimatski neutralna, digitalna i otpornija nego ikad prije – poručila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Tako će temelji politike oporavka biti Zeleni plan, jačanje jedinstvenog tržišta i njegova prilagodba digitalnom dobu te pravedan i uključiv oporavak za sve. Osim Komisije, korak prema zelenoj budućnosti najavila je Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), najavivši kako će do 2025. više od 50 posto ulaganja EBRD-a trebalo biti usmjereno u potporu zelenom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje. Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući ‘ozelenjavanje’ financijskog sektora i energetskih sustava, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacijske i sustave opskrbe hranom te očuvanje ‘prirodnog kapitala’, poručili su iz EBRD-a.

Zelene investicije će biti u fokusu konferencije, a očekuje se kako će o toj temi govoriti istaknuti predstavnici EU institucija, kao i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.