PREDSJEDNIK MILANOVIĆ O IZVOZU: „Hrvatska je oduvijek bila frustrirajuće slaba!“

| Posted on

Predsjednik RH Zoran Milanović na nedavnom je susretu Kluba izvoznika ocijenio kako Hrvatska stoji vrlo slabo u robnom izvozu te kako je djelomice izvlači izvoz usluga, odnosno turizam. Istaknuo je kako je Hrvatska u robnom izvozu oduvijek bila „frustrirajuće slaba“ te da su današnje brojke jednako loše kao i zadnjih 30 godina.

Pokrivenost uvoza izvozom je 60 posto. To je naprosto loše. Sreća da postoji turizam kao monokultura koji je dosta dobro razvijen…tako da Hrvatska ustvari više izveze kroz usluge, nego što uspije uprskati na izvozu robe – poručio je Milanović. Kazao je i kako ulazak u EU nije donio procvat izvoza te da se “bez njezinih zahtjeva i kriterija ne bismo nikad reformirali u toj mjeri da budemo potpuno funkcionalna tržišna ekonomija”.

Dodao je kako ohrabruje program Europske unije od 750 mlrd. EUR, no Hrvatska mora imati dobre argumente za što će ga iskoristiti. Na susretu Kluba izvoznika, uz predsjednika Milanovića, sudjelovalo je 20 značajnih izvozno orijentiranih kompanije te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz.