POZITIVNE I NEGATIVNE STRANE ULAGANJA U RH: Korupcija i visoki porezi nasuprot velikom potencijalu i kvalitetnoj radnoj snazi

| Posted on

U svojoj analizi Hrvatske kao ulagačke destinacije španjolska bankarska grupacija Santander istaknula je pozitivne i negativne strane investiranja u Hrvatsku. Grupacija ističe kako su se priljevi izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku urušili kao posljedica globalne gospodarske krize 2009. godine te da je posebno pogođen sektor turizma. „Od tada se tokovi izravnih stranih ulaganja bore za povratak na razinu prije krize“, ističe se u analizi.

„Osim nepovoljnog gospodarskog konteksta, Hrvatska pati i od loše slike o korupciji, visokim porezima i neučinkovitom pravosudnom sustavu, iako su posljednjih godina započele reforme“, nadodaje se. Kao pozitivne strane, ističu se visokokvalitetna infrastruktura i veliki turistički potencijal, dobro obrazovana radna snaga i strateški položaj.

„Prema Svjetskom gospodarskom forumu (WEF), zemlja se nalazi na 63. mjestu globalnog indeksa konkurentnosti za 2019. godinu. Hrvatska je na 51. mjestu od 190 gospodarstava u izvješću Svjetske banke o poslovanju za 2020., što je za sedam pozicija manje od procjene iz prethodne godine“, zaključuje se u analizi.