KAKO POTAKNUTI GREENFIELD ULAGANJA?: Nismo se uspjeli integrirati u srednjoeuropske lance vrijednosti

| Posted on

Iako se Hrvatska s udjelom akumulirane zalihe FDI od 66,8% BDP-a na kraju 2017. može smatrati relativno otvorenom prema izravnim stranim ulaganjima, tome se često ističe prigovor zbog koncentracije FDI u domaćim sektorima koji marginalno sudjeluju u međunarodnoj razmjeni (banke, telekomi), istaknula je Hrvatska udruga banaka u svojoj analizi investicija u Hrvatskoj.

Iz HUB-a su nadodali kako, primjerice, Slovačka ima niži omjer FDI/BDP nego Hrvatska (58,3%), ali je koncentracija ulaganja u autoindustriji transformirala ovu srednjoeuropsku zemlju u najvećeg svjetskog proizvođača automobila prema proizvedenom broju primjeraka po glavi stanovnika. „U Hrvatskoj je u usporedbi sa zemljama poput Češke i Slovačke udjel industrijskih i takozvanih greenfield ulaganja u nove pogone mali. Hrvatska izvozna industrija nije se uspjela, kao slovačka, poljska, češka, mađarska i slovenska, integrirati u srednjoeuropske lance vrijednosti koji su povezani s moćnom njemačkom industrijom“, stoji u analizi.

Ipak, nadodaju i kako zaliha i tok FDI koji se zadnjih godina kreće oko petine stope investicija, pokazuje da Hrvatska nije posve nestala sa srednjoeuropske mape FDI. „To daje osnovu za promišljanje kako bi se boljim politikama mogli stvoriti uvjeti za privlačenje novih izravnih stranih ulaganja, osobito u izvorne sektore. Turizam je potencijalno atraktivan sektor u kojem prigode još nisu iskorištene“, nadodaje se u analizi.