GRAD ZAGREB PRIVLAČI DALEKO NAJVIŠE INVESTICIJA: Ostale kontinentalne županije zaostaju za jadranskim

| Posted on

U 2019. godini najviša vrijednost ulaganja ostvarena je u Gradu Zagrebu (oko petine od ukupnih ulaganja u RH), iako je ona bila 56% niža nego godinu prije. Unatoč manjim ulaganjima u Gradu Zagrebu, ukupna je vrijednost inozemnih izravnih ulaganja na razini RH bila viša (za 18,9%) u odnosu na prethodnu godinu. Veća je vrijednost ulaganja u Kontinentalnoj Hrvatskoj ostala koncentrirana u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

U preostalih 12 županija Kontinentalne Hrvatske uloženo je samo 89 milijuna eura odnosno 17,4 posto ukupnih ulaganja u regiji Kontinentalne Hrvatske. Osim Karlovačke županije koja je imala negativnu vrijednost ulaganja, najniža su ulaganja zabilježena u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji (od 3,2 do 6,1 milijun eura). Nakon Zagreba i Zagrebačke županije, najviše je ulaganja imala Varaždinska županija.

Uspješnije su u privlačenju ulaganja 2019. godine bile županije Jadranske regije u koje je uloženo 541,8 milijuna eura. Od njih, najviše je ulaganja zabilježeno u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Najviše je vlasničkih ulaganja u nekretnine koncentrirano u Istarskoj županiji (716,4 milijuna eura), dok su najmanje tih ulaganja među županijama iz Jadranske Hrvatske privukle Ličko-senjska (37,6 milijuna eura) i Šibensko-kninska županija (159,4 milijuna eura).

Županija u kojoj je vrijednosno najviše uloženo u proizvodnju nemetalnih mineralnih proizvoda jest Istarska (362,5 milijuna eura, odnosno 46,6 posto ukupnih ulaganja u ovu djelatnost). Financijske uslužne djelatnosti prva su djelatnost ulaganja u Gradu Zagrebu te u dvije županije Jadranske Hrvatske (Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj). Ulaganja u ovu djelatnost premoćno su prva djelatnost izravnih ulaganja u RH (22,2 posto). Trgovina na veliko kao druga najvažnija djelatnost ulaganja u RH (9,3 posto ukupnih ulaganja) koncentracija je ponovno u Gradu Zagrebu s čak 88 posto udjela u ukupnim ulaganjima. I kod treće je djelatnosti s najvećom vrijednošću ulaganja u RH Grad Zagreb dominantan. Riječ je o djelatnosti Poslovanje nekretninama koja je među prve tri jedino u Dubrovačko neretvanskoj županiji (gdje je prva), Zagrebačkoj (gdje je druga najvažnija) te Međimurskoj (gdje je treća najvažnija).

Od proizvodnih djelatnosti, najviše je uloženo u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (1,4 milijarde eura), koje su koncentrirane u Gradu Zagrebu. Ulaganja u djelatnosti farmaceutskih proizvoda (992,4 milijuna eura) realizirana su samo u dvije županije – Gradu Zagrebu (888 milijuna eura) i Zagrebačkoj županiji (104,4 milijuna eura). Treća je proizvodna djelatnost u kojoj je zabilježeno najviše inozemnih ulaganja djelatnost proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, koja su ravnomjernije rasprostranjena po županijama, a najviša su u Istarskoj (318,6 milijuna eura), Krapinsko-zagorskoj (119,1 milijun eura) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (83,3 milijuna eura), stoji u analizi koju je objavila HGK.